Jakość wody
Wodociągi Miejskie Bytów Spółka z o.o. we współpracy z Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Bytowie prowadzi stały monitoring jakości wody przeznaczonej do spożycia. Badania wody prowadzone są według ustalonego harmonogramu pobierania próbek wody, z odpowiednią częstotliwością w wytypowanych do tego celu stałych punktach czerpalnych. Otrzymane wyniki badań wody są weryfikowane z dopuszczalnymi wartościami substancji mogących występować w wodzie, określonymi w obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017 poz. 2294).
Prowadzone badania potwierdzają, że woda dostarczana do sieci wodociągowej na terenie miasta i gminy odpowiada wszelkim normom zawartym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Twardość wody
Twardość wody jest spowodowana obecnością składników mineralnych przede wszystkim soli wapnia i magnezu. Jest określana przez konsumentów mianem popularnego „kamienia”. Ów kamień to wytrącony podczas gotowania (czy podgrzewania wody) węglan wapnia i magnezu. Sam proces wytrącania w uproszczeniu, polega na tym, iż podczas podgrzewania, czy gotowania wody następuje odgazowanie rozpuszczonego w wodzie dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla utrzymuje węglany wapnia i magnezu w stanie rozpuszczonym, natomiast gdy zostanie z wody odpędzony węglany wytrącają się tworząc osad.
Wody o małej zawartości związków wapnia i magnezu są wodami miękkimi. Natomiast wzrost ich zawartości w wodzie powoduje, że staje się ona twarda.
Uważa się, że obecność wapnia i magnezu w wodzie jest wskazana z uwagi na zdrowie człowieka. Wapń jest składnikiem kości, a magnez jest konieczny dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Dlatego też wody bardzo miękkie są szkodliwe dla organizmu, ponieważ mogą wypłukiwać związki wapnia i magnezu z organizmu, zwiększając ryzyko wywołania krzywicy u dzieci i zawałów serca u dorosłych.
Korzystanie z wód bardzo twardych jest niepożądane ze względów technicznych i ekonomicznych. Wysoka twardość wody powoduje wytrącanie się na urządzeniach sanitarnych i w armaturze kamienia, co wpływa m.in. na zużywanie większych ilości środków czystości. Stąd producenci urządzeń takich jak pralki, zmywarki do naczyń zalecają dozowanie środków myjących lub zmiękczających uzależnione od twardości używanej wody, podają przy tym twardość wody wyrażoną w różnych jednostkach.
Dla ułatwienia podajemy Państwu twardość wody z poszczególnych ujęć w najczęściej stosowanych jednostkach: